Τιμές στον Αντώνη Παπαδόπουλο από την Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της AEK

Τιμές στον Αντώνη Παπαδόπουλο από την Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της AEK

Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της AEK Ελλάδος, η Κυπριακή Πρεσβεία και η Ανόρθωση Αμμοχώστου, τίμησαν χθες βράδυ στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Πλατεία Συντάγματος, τη μνήμη μιας σπουδαίας προσωπικότητας που διακρίθηκε σε κοινωνικούς και αθλητικούς αγώνες, φορώντας μάλιστα στην αθλητική του διαδρομή και τα χρώματα της ΑΕΚ.

Ο λόγος για τον Αντώνη Παπαδόπουλο, το όνομα του οποίου φέρει η «προσωρινή» έδρα της Ανόρθωσης στη Λάρνακα, όπου μεταφέρθηκε ο Κυπριακός σύλλογος μετά το δράμα του 1974. Ο Αντ. Παπαδόπουλος (1929-1981) είχε παίξει ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ την περίοδο που ήταν φοιτητής στην Αθήνα, ενώ το 1953 ήταν σημαιοφόρος της ομάδας στίβου του συλλόγου στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου της Αλεξανδρούπολης. Λίγο αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο για να αγωνιστεί με την ΕΟΚΑ κατά της βρετανικής κατοχής, και τον Μάρτιο του 1957 συμμετείχε στην ιστορική μάχη στον Λάκκο του Μαχαιρά, όπου θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου και συνελήφθη ο Παπαδόπουλος -o «Ἁγρας» για τους συναγωνιστές του- για να υποστεί βασανιστήρια στη συνέχεια!

Η επέτειος των 60 χρόνων από αυτό το γεγονός τιμήθηκε με τη χθεσινή εκδήλωση. Το «παρών» έδωσαν ο πρέσβης της Κύπρου, η κόρη του τιμώμενου Μαρία, ο πρόεδρος του Συλλόγου της Ανόρθωσης, κ. Χαράλαμπος Μανώλη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ κ. Ανδρέας Μεϊμαρίδης, ο συναγωνιστής του Παπαδόπουλου Αυγουστής Ευσταθίου (που περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το Ολοκαύτωμα του Μαχαιρά) ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο δημοσιογράφος-ερευνητής Γιώργος Μελετίου και ο πρόεδρος της Λέσχης (και μέλος της Κυπελλούχου Ευρώπης ομάδας μπάσκετ ΑΕΚ του 1968) Στέλιος Βασιλειάδης.

Η ΑΕΚ εκπροσωπήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής Αλέξη Αλεξίου και τον από τον Α’ Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΕ, Μηνά Λυσάνδρου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό από το βήμα της εκδήλωσης. Παρών ήταν και ο πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων με την ΑΕΚ τη δεκαετία του ’50 Γιώργος Παπαβασιλείου, συναθλητής του Αντώνη Παπαδόπουλου εκείνα τα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «ψυχή» της εκδήλωσης ήταν, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Κυριάκος Χήνας.

ekdilosi8 ekdilosi9 ekdilosi10 ekdilosi11 ekdilosi12 ekdilosi13 ekdilosi14

Σχετικά Νέα